window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-XKZN0SRRSY');

Blog

Επιλογή λογιστή

Είτε έχετε επιχείρηση, είτε είστε ιδιώτης, θα σας έχει τύχει για διάφορους λόγους να αναζητήσετε λογιστή ή έστω να κάνετε μια απλή έρευνα αγοράς.

Τι θα πρέπει να προσέξετε όμως; Και λέω τι θα πρέπει να προσέξετε, διότι μια λανθασμένη επιλογή μπορεί να σας οδηγήσει σε μια απλή δυσαρέσκεια επειδή δεν σας αρέσει η συμπεριφορά του λογιστή ή δεν τον βρίσκετε εύκολα, μέχρι και σε αυξημένους φόρους ή πρόστιμα, τα οποία άλλες φορές μπορεί να διορθώνονται εύκολα, ενώ άλλες όχι.

"Θα κοιτάξω να βρω τον πιο φθηνό". Λάθος! Δεν διαφωνώ πως η αγορά είναι ελεύθερη και ο καθένας, τουλάχιστον στον κλάδο των λογιστών, ορίζει την αμοιβή του όπως αυτός επιθυμεί. Για μια επιχείρηση μπορεί κάποιος λογιστής να ζητήσει 200 ευρώ αμοιβή το μήνα, κάποιος άλλος 100 ευρώ το μήνα, ενώ κάποιος άλλος 40 ευρώ το μήνα. Εδώ αρχίζουν οι δυσκολίες... Ποιός πιθανότατα θα είναι ο κατάλληλος;

Ο λογιστής που θα ζητήσει 200 ευρώ το μήνα, είναι πιθανότατα κάποιο μεγάλο λογιστικό γραφείο και ενδεχομένως κάποιος που "έχει καβαλήσει λίγο το καλάμι". Συνήθως θα είναι δυσεύρετος στα τηλέφωνα, θα έχει πάντα κάποιο "meeting", η σχέση του μαζί σας και με το προσωπικό του θα είναι αυστηρά επαγγελματική και απρόσωπη, θα είναι πολύ αυστηρός με τις πληρωμές του, θα λέει πως τα ξέρει όλα (πράγμα αδύνατον σε αυτό το χώρο), θα σας προτείνει να κάνετε ΙΚΕ/ΕΠΕ/ΑΕ για να πάρει μεγαλύτερη αμοιβή, θα συνεργάζεται με κάποιον δικηγόρο για να σας δίνει συμβουλές (όχι δωρεάν φυσικά), θα έχει 10-20 άτομα προσωπικό από πρακτική ΤΕΙ, ανέργους ΟΑΕΔ, vouchers με αποτέλεσμα ουσιαστικά να πειραματίζονται όλοι πάνω σας. Το να τον δείτε από κοντά και να έχει χρόνο να συζητήσετε, είναι λίγο δύσκολο.

Ο λογιστής που θα ζητήσει 40 ευρώ το μήνα, πιθανότατα είναι κάποιος ο οποίος δουλεύει μόνος του με έδρα το σπίτι, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανεβάσει το πελατολόγιό του (ακόμα και αν μπαίνει μέσα), είναι αμφίβολο το αν έχει σπουδάσει το αντικείμενο, ενώ ορισμένες φορές εργάζεται χωρίς άδεια ή και χωρίς καν να έχει κάνει έναρξη. Κυκλοφορεί με ένα τηλέφωνο στο χέρι και ένα παπί, το πελατολόγιο του συνήθως δεν ξεπερνάει το όρια μιας πόλης, ενώ επειδή δεν βγαίνει με τις αμοιβές που χρεώνει και τον όγκο δουλειάς (λόγω των αμοιβών) αρχίζει να υπολειτουργεί προσπαθώντας να τα προλάβει όλα μόνος του. Δεν θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να σας δώσει εικόνα της επιχείρησης, ή να σας στείλει ένα e-mail, ή να σας λύσει μια απορία. Για να σας κάνει μια αναφορά σε Excel, ούτε λόγος, ενώ πιθανότατα τα 40 ευρώ να κρύβουν παγίδες του στυλ "συν τόσα για τη δήλωση, συν τόσα για την περιοδική ΦΠΑ, συν τόσα για τη συγκεντρωτική, συν τόσα για τη μισθοδοσία, συν τόσα για ρύθμιση, συν συν συν".

Ο λογιστής που θα σας ζητήσει 100 ευρώ το μήνα, πιθανότατα είναι κάποιος ο οποίος έχει ένα οργανωμένο γραφείο με τουλάχιστον έναν υπάλληλο, δεν θέλει να σας γδάρει αλλά δεν μπορεί να μην προσπαθεί να καλύψει τα έξοδά του, τον βρίσκετε εύκολα στο τηλέφωνο ή όταν αφήσετε μήνυμα να σας πάρει, σας παίρνει, είναι ευγενικός, δεν έχει ύφος αλλαζόνα ή παντογνώστη, έχει σπουδάσει, έχει άδεια από το Οικονομικό Επιμελητήριο, σας βλέπει σαν μοναδική περίπτωση, θα σας κεράσει έναν καφέ όταν πάτε στο γραφείο του, θα κάτσει να πιεί έναν καφέ στο μαγαζί σας, θα μιλήσετε για την επιχείρησή σας και την πορεία της, θα μιλήσετε για την πολιτική, θα γίνει κάτι περισσότερο από τον απρόσωπο λογιστή σας. Θα σας ενημερώσει έγκαιρα για αλλαγές, θα κοιτάξει το πρόβλημά σας σαν να είναι το μοναδικό που τον απασχολεί εκείνη τη στιγμή. Ο άνθρωπος αυτός αγαπάει τη δουλειά του, και κύριο μέλημά του είναι να είστε ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες του. Ξέρει πως υπάρχουν και φθηνότεροι, αλλά ποντάρει στην ειλικρίνειά του, στην άψογη δουλειά του, και στην προσωπικότητά του.

"Ωραία, θα πάρω αυτόν με το 100 ευρώ το μήνα". Λάθος! Τα παραπάνω είναι απλά δικές μου εικασίες, μπορεί και να είναι λανθασμένες. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν αξιόλογοι λογιστές με 40 ευρώ το μήνα, απατεώνες που θα σας φάνε τα λεφτά του ΦΠΑ ή του ΙΚΑ με 100 ευρώ το μήνα, και άψογοι προσιτοί μεγαλολογιστές που δεν ασχολούνται μόνο με "εκπόνηση επειχειρηματικών σχεδίων και SWOT analysis". Θα πρέπει να του μιλήσετε και να δείτε πως ταιριάζεται, από κοντά. Συνεννοήστε; Σας καταλαβαίνει; Έχει σχέση με τις νέες τεχνολογίες ή θα του λέτε για e-mail και θα σας κοιτάει σαν εξωγήινο; Είναι ξινός; Είναι υπερόπτης; Η αμοιβή του είναι ξεκάθαρη το τι περιλαμβάνει; Τα ξέρει όλα; Σας είπε πως "αυτό δεν το ξέρω/δεν είμαι σίγουρος, αλλά θα το κοιτάξω"; Το τελευταίο δείχνει άνθρωπο που θα πρέπει να τον εμπιστευτείτε, αν δεν το ξέρει, θα το ψάξει και θα σας πει τα πάντα ή θα σας πει σε ποιόν θα πρέπει να απευθυνθείτε.

Ο καλύτερος λογιστής, δεν είναι πάντα ο πιο φθηνός λογιστής.